January 6th, 2016

Hosszadalmas szervezés és egyeztetés után a hétvégére sikerült összehozni az Artur Kyshenko szemináriumot a Fit Club - Thai Box Akadémián. Ezen beszámolóban szeretném megosztani veletek tapasztalataimat a szemináriummal kapcsolatban.

A reptéren Dióssy Péter tanítványommal kíváncsian vártuk, milyen lesz első találkozásunk Arturral. A kapun pont olyan határozottan lépett ki, mint amikor ringbe lép valaki. ak01.pngRezzenéstelen arccal és határozott kézfogással üdvözölt minket. Miután becsekkoltunk a hotelbe a Paprika étterembe vezetett utunk, ahol csatlakozott hozzánk Oli Márk edzőkollégám. Márk személye külön meglepetés volt az ukrán harcosnak, ugyanis előre felvezettük, hogy egy régi ellenfele is ott lesz az étteremben. 11 éve találkoztak a kötelek között, még Odesszában, amikor Artur 19 évesen a híres Captain gym harcosa volt. Akkor végül Artur ponttal elvitte a meccset. Természetesen emlékezett Márkra, innentől fogva jól feloldódott, közvetlen volt velünk és egész hétvégén sokat viccelődött.


Gondoltuk mutatunk neki valami klasszikus magyaros ételt, de se gulyásra se halászlére nem tudtuk rábeszélni, nagyon szigorúan odafigyel a táplálkozására. Már most fogyaszt a december 19.-i KunLun Gálára, melyet Kínában tartanak, addig 10 kg-ot kell ledobnia magáról.

Rövid pihenés után szombat reggel az M1 stúdiójában kezdtünk az első szeminárium előtt, ahol egy rövid interjút adtunk. Természetesen szóba kerültek Kyshenko régebbi meccsei, mesélt a 2008-as K-1 WorldMax semi final-ról is, melyet akkor a japánok büszkeségével, Masatoval vívott. Ez egy nehéz este volt az akkor még fiatal Kyshenko-nak (most is csak 30 éves), mert egy extra menetes küzdelemmel jutott túl Andy Souwer-en, majd 40 perccel később újra extra menetes csatát vívott a japánnal, aki egyébként még egy meccset játszott később és lezárta a pályafutását. Artur elmesélte, nagy erőt adott neki, hogy így alakult ez a küzdelem, mert innentől fogva ilyen fontos meccsen nem veszített. Nagyon tetszett, ahogy mesélt korábbi küzdelmeiről, edzéseiről.

Szó esett az utánpótlás nevelésről is, elmondta, hogy mit lát jelenleg a legfőbb problémának a fiatalok körében: nem elég kitartóak a munkában, és ha nem látják a célt maguk előtt, akkor nem is hisznek eléggé a sikerben. Pedig ha elég kitartóan dolgoznak, edzenek, meccseznek, nemcsak hazai, hanem külföldi versenyeken is, akkor az egész világ megismerheti őket. Persze ehhez hosszú és fáradtságos út vezet, és rengeteg lemondással jár. Személy szerint teljesen egyet értek ebben vele, bármilyen munkára igaz, ha kitartóan dolgozunk a célunkért és elszántak vagyunk, akkor sikerülni fog. Persze nem lesz könnyű, de megéri, ahogy Artur Kyshenko esetében is láthatjuk!

Artur négy szemináriumot tartott az Akadémián. Az órák technikai részleteibe nem mennék most bele, mert egy Háború és béke c. hosszúságú könyv is kevés lenne. Aki ott volt, megtapasztalhatta, milyen jól és tudatosan felépített szemináriumokat tartott, kemény bemelegítéssel és erősítő gyakorlatokkal megfűszerezve. Rengeteg kombinációt gyakoroltunk, melyet ő is sokat gyakorolt a holland Mike’s gym-es évek alatt (ahol Gokhan Saki, Badr Hari, Malvin Manhoef és még sok más nagy harcos volt az edzőpartnere). A K-1 hatásos kombinációitól befele haladva kiválóan oktatta a Muay Thai könyök és clinch fortélyait.
ak2.pngMinden szemináriumot kérdezz-felelek beszélgetéssel zárt, melyet az aláírások és közös fotók begyűjtése követett. A beszélgetések során őszintén válaszolt minden feltett kérdésre a felkészüléssel, edzésekkel kapcsolatban, még arra is kitért, hogyan tudja összeegyeztetni az utazásit, edzéseit a magánéletével, valamint hogy milyen fontos a baráti és családi támogatás, egyedül nehéz lenne mindenhol helyt állni a világban. Összességében egy nagyon kellemes, szimpatikus embert ismertünk meg Artur Kyshenko személyében, aki ízig-vérig harcos és természetesen mielőbb visszavárjuk Magyarországra!

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a segítségért Pokorádi Balázs barátomnak, az MTVA-nak, a támogatásért a Re-Gym klubbunknak, valamint a teljes Fit Club – Thai Box Akadémia stábnak, akik nélkül nem jöhetett volna ilyen zökkenőmentesen létre a hétvégi szeminárium!

Czinke Gábor
Thai Box Akadémia